AI, machine learning, ChatGPT…
Allemaal mooie buzzwords, maar wat ben je er nu eigenlijk mee?
Vandaag zoomen we even in op de mogelijkheden van ChatGPT.
Dit krachtige taalmodel, ontwikkeld door OpenAI, biedt diverse mogelijkheden voor webontwikkeling. Maar wat is ChatGPT precies en wat kan het betekenen voor uw bedrijf? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en bespreken we de mogelijkheden en beperkingen van ChatGPT voor webontwikkeling.
Spill the ChatGPT-beans
ChatGPT is een prototype van transformatieve AI-technologie, ontwikkeld door OpenAI.
Door gebruik te maken van een enorme hoeveelheid data kan het teksten en conversaties genereren door het gebruik van verschillende complexe algoritmes. ChatGPT gebruikt momenteel geen real-time data; op het moment is het alleen bewust van informatie tot en met 2021.
ChatGPT, wat doen we er mee?
ChatGPT biedt diverse mogelijkheden voor webontwikkeling, nu en in de nabije toekomst. Het is nog in ontwikkeling en echte use cases gaan we pas zien vanaf volgend jaar.
Developer assistent
Je kan ChatGPT al gebruiken om code te schrijven voor eenvoudige problemen op te lossen, maar het is dan van uitermate belang dat je gedetailleerde instructies geeft of een duidelijk afgebakende vraagstelling biedt. Zelfs dan gaat de code vaak niet optimaal functioneren naar jouw wensen. Het is van belang dat je het nog zelf begrijpt, omdat er toch altijd diverse aanpassingen moeten gebeuren, en je moet natuurlijk ook weten hoe je de code kan implementeren. In onze projecten gebruiken we soms kleine code snippets van ChatGPT om efficiënter te werken. Maar we merken dat bij genuanceerdere of complexere programmatie er nog veel zaken ontbreken. ChatGPT is goed in kennis maar heeft geen echt inzicht. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van vormgeving of SVG animaties is vrijwel onmogelijk. Wil je zelf eens een voorbeeld? Daag ChatGPT maar eens uit om te schaken.
Copywriting?
Momenteel is één van de meest interessante toepassingen ruwe tekstgeneratie. Zo kan je er veel tijd mee besparen en snel kwaliteitsvolle content genereren. Het mist wel in veel gevallen de menselijke touch, waardoor wij aanraden het enkel in je workflow te gebruiken om creativiteit en inspiratie uit te halen. Daarnaast ziet Google AI gegenereerde content als spam, waardoor het je vindbaarheid op het web kan verslechteren. Het is wel onduidelijk of Google momenteel al over de juiste tools beschikt om AI-gegenereerde content te ontdekken.
OpenAI werkt zelf aan een tool om AI-content te herkennen. Er zijn nog heel wat limitaties en de nauwkeurigheid is vrij laag (resultaten variëren van “zeer onwaarschijnlijk” tot “waarschijnlijk”), maar het kan een indicatie geven bij twijfel.
Hallo met ChatGPT, hoe kan ik u van dienst zijn?
ChatGPT blijkt enorm krachtig als zoek assistent. Waar je bij Google heel gerichte vragen moet formuleren, is ChatGPT heel flexibel in de omgang met allerhande vragen. Omdat hij bij de antwoorden ook context kan geven, en een stappenplan voor hoe je met dat antwoord aan de slag kan gaan, kom je vaak veel sneller bij een oplossing terecht dan bij courante zoekmachines. Bovendien betekent het conversatie-model dat je gewoon een extra vraag kan stellen als hij iets verkeerd begrepen heeft, of als je extra uitleg bij iets wilt. Hij is bewust van alle voorafgaande vragen en stelt zijn antwoord bij.
In de nabije toekomst gaat ChatGPT hoogstwaarschijnlijk inzetbaar worden in diverse klantenservice gebieden om klantervaring te verbeteren en kosten te besparen. Maar laat je niet vangen, ChatGPT gaat natuurlijk ook niet ongelimiteerd gratis blijven. Na de wereld bij storm te nemen, wordt er gewerkt aan een betalende versie, ChatGPT Plus.